REBL Outdoor | Bell Tent Glamping in Friesland

Vijf tips voor Zuid Friesland

V

akantie in Nederland. Dat had ik in 2019 niet voorspeld en van de gedachte vakantie in eigen land werd ik niet warm. Ik wilde geen stedentrip, maar zoveel mogelijk buiten in de natuur verblijven. De keuze viel daarom op de wateren van Friesland, althans dat dacht ik voordat ik de route ging uitstippelen. Het werd zoveel meer dan alleen de wateren en ik deel die ontdekkingen graag met jullie. De zomer begon niet met een al te zonnig vooruitzicht, dus vertrouwen in droge voeten door het campinggras was er niet. Op zoek naar een tof alternatief voor de eigen tent. Uit de vele reacties op Instagram bleek dat in jullie ogen gelukt: "Hoe vind jij toch altijd die leuke slaapplekken?" Uren investeren in de zoektocht langs veel verschillende bookingsites. In deze blog deel ik één van de ontdekkingen, maar de nadruk ligt op de buitenactiviteiten.

Welkom in een groen Zuid-Oost Friesland. Zuid-Oost Friesland is felgroen in de lente, gevarieerd in de zomer, kleurrijk in de herfst en staat garant voor fris uitwaaien in de winter. Je vindt hier graslanden, bos, heide, vennen, moeras en stuifzand. De Fochteloërveen, het Aekingerzand en het Drents-Friese Wold waar ik mijn ogen niet kon geloven. Wat zou ik graag een vogel willen zijn. Je kent de meren en de kanalen van Friesland, maar dit is de andere kant. Daarom mag deze bestemming niet ontbreken op mijn website. Voor mij was Appelscha de centraal gelegen uitvalbasis voor vele activiteiten in de natuur. De omgeving is rustiger dan bijvoorbeeld de Hoge Veluwe. Hieronder geef ik vijf tips voor buitenactiviteiten.

#1 De Bosbergtoren

Deze toren staat als een bast van een dennenstam te pronken tussen het groen van het bos. De architect heeft in mijn ogen iets heel moois gecreëerd, met uitzicht over de vele naaldbomen van het Drents-Friese Wold. De bosbergtoren is 33 meter hoog en staat op een stuifduin, waarmee het het hoogste punt is van het Friese vasteland. Ga er zeker heen als je in de buurt bent, maak een boswandeling door dit mooie bos en neem je pinpas mee voor een contactloze entree bij de Bosbergtoren van 2,-

#2 Drents-Friese Wold

Trek je wandelschoenen aan of neem een fiets mee en ga kilometers maken door de mooie en vooral ook gevarieerde omgeving rondom Appelscha. Zoals de naam al doet vermoeden fiets je door het grensgebied van Drenthe en Friesland. Het grensgebied wordt aangegeven door middel van zwart met wit gestreepte provinciepalen.

#3 Fochteloërveen

Aan de andere kant van Appelscha ligt het vroegere Veengebied Fochteloërveen. Een van de laatste hoogveen gebieden van West-Europa ligt toch maar mooi in Nederland. Een ideaal gebied voor (kraan)vogels. Ik ging met een vriendin op de fiets, maar omdat het gebied zo groot is maak je al snel heel veel kilometers. Ik heb een app gedownload waarop je door middel van fietsknooppunten je route kunt bepalen: een aanrader. Het gebied is tevens geschikt om te wandelen en vogelsoorten te ontdekken.

Horeca kwamen wij wat laat tegen, maar onze lekkere trek bracht ons per toeval op een heel bijzondere plek in de historische omgeving van Veenhuizen. Wij aten heerlijk bij hotel en restaurant Bitter & Zoet. Het mooie restaurant staat naast een voormalig ziekenhuis en is zelf een voormalige dienstwoning. Ook vind je er vlakbij het Nationaal Gevangenismuseum. Heel lang geleden (in 1818) werd hier de Maatschappij van Weldadigheid opgericht, maar later ook strafkolonies voor bedelaars, weeskinderen, weduwen of misdadigers. Daarnaast kreeg Veenhuizen drie gestichten, die later alleen nog maar werden gebruikt voor gevangenen. En die gekke sfeer, die voel je daar nog steeds. De huizen die wij tegenkwamen hebben historische namen als “Orde en tucht”, “Kennis is macht”, “Leering door voorbeeld” etc. Deze namen gaven mij een aardig beeld van het leven en de hiërarchie vroeger. Een andere naam is “Maallust”, een oude graanmaalderij en nu een bierbrouwerij die met de titels van hun biertjes een leuke twist geven aan de historie. En hoe te gek is deze locatie? Hier drink je een “armoedzaaier”. Proost!
 

Aan de rand van het Fochteloërveen vind je de Zeven, een mooie uitkijktoren, maar voor ons helaas te ver weg om nog te bezoeken. Zorg dat je die niet overslaat. Fochteloërveen en de rit ernaartoe vanaf Appelscha bleek echt een pareltje in Zuid-Oost Friesland.

#4 Varen over en rondom de Fluessen en het Heergermeer

Varen in Friesland staat voor mij voor ontspanning, rust en gezelligheid. Om te kunnen varen over mooie wateren sliep ik in Elahuizen vanwege de toffe accommodatie op een vakantiepark met haven. Om droge voeten te houden in de Nederlandse onvoorspelbare zomer koos ik voor de glampingplek van Rebl Outdoor. Alles is aanwezig voor een prettig verblijf. Zo kookte ik in een mooie kas die van alle gemakken was voorzien en zette ik elke ochtend koffie in mijn tent.

Aanrader: deze toffe vaarroute

Varen kan vanuit Elahuizen heel mooi over de Fluessen en het Heegermeer. De Fluessen is het een na grootste meer van Friesland en loopt over in het Heegermeer. De Fluessen heeft meerdere eilanden waar je aan kunt meren. Ik ging met een vriendin bij de Fluessen het water op. Wij huurden een sloep voor vijf uur en gingen op verkenning. Wij voeren in de richting van het noordoosten waar de Fluessen overloopt in het Heegermeer. Er zijn genoeg plekken waar je een elektrische sloep kunt huren en waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt.

Tip: Wees sociaal en verdiep je in de vaarregels, zodat iedereen voorzichtig is en rekening houdt met elkaar.

Wij voeren langs Heeg via het Johan Frisokanaal, maar met een klein ommetje kun je ook een stukje van Heeg meenemen in je vaartocht. Onderweg kom je veel mensen tegen die ook genieten en daarom glimlach je veel naar elkaar en steek je regelmatig je hand in de lucht. Als kapitein van het schip zwaai je vaak naar een mede kapitein: Ahoy! En kijk dan wat een mooie plaatjes je tegenkomt op het water. Wat mij betreft typisch voor Nederland.  

Via het Johan Frisokanaal gingen wij zuidelijk over het meer de Kûfurd. Wij voeren via de Kûfurd de Welle op (leve google.maps mensen, heel gemakkelijk) die ons leidt naar het mooie Woudsend. Hier gingen wij aan wal voor een lunch.  
 
Het is leuk om de straatjes van Woudsend door te lopen. Woudsend is een sfeervolle uitvalsbasis om je rondvaart te starten en heeft meer te bieden dan het dorp Elahuizen qua voorzieningen. Een oud studiegenoot heeft hier bed and breakfast “Ús Wente”. Vanaf Woudsend vervolgen wij onze route en komen wij uiteindelijk weer terecht op het Heegermeer. Een leuke en mooie ronde van vijf uur.

#5 Niks doen bij de tent

Na het varen is er natuurlijk tijd voor een borrel bij onze Rebltent, gevolgd door een (vega) BBQ, koffie met een lekkernij uit Friesland (zoals de echte Fryske Dúmkes) en tenslotte een knisperend vuurtje. En ja, dat vuurtje maak ik zelf. Dat vind ik super leuk om te doen.

Vergeet niet om niks te doen, want ook dat is vakantie!

Huur een sup, neem af en toe een duik in het meer en lees uit je boek. Geniet daarbij ook van de overige Friese lekkernijen, want die kun je niet laten liggen. Denk aan suikerbrood en oranjekoek. En zoek je oranjekoek? Kijk dan uit naar roze, deze koek is namelijk niet oranje.

 

Mag ik trouwens een vriendelijke anti-muggen optie met jullie bespreken? Op mijn reis door Thailand leerde ik Tamsyn en Robert kennen, de eigenaren van Geurwolkje. Eenmaal in Nederland was ik nieuwsgierig en heb ik er een van ze gekregen, te lief! Een beetje sceptisch over de werking tegen de muggen, maar ik heb mijn Geurwolkje meegenomen gedurende mijn hele trip. Als je dan toch een keer glamping-style gaat, doe het dan meteen goed. Een half uur voor het slapen ging hij aan met de etherische olie sinaasappel (muggen houden niet van citrus) en rook het lekker en was het mugvrij. Verwacht geen wonderen, je moet je tent natuurlijk wel goed afsluiten. Ik ben twee weken lang niet een keer gestoken. En ook niet thuis.

Hopelijk heb ik jullie genoeg inspiratie gegeven voor een ontdekking in Zuid-Friesland. Wat mij betreft een heel mooi groen en gevarieerd Zuid-Friesland en geschikt voor alle vier de seizoenen, op het varen na. Ik kom hier terug om eens uit te waaien en om tot rust te komen. Dat gun ik jullie ook.

Dit artikel is geschreven door Geerke van Onatrip.nl

Bron: Onatrip.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.